[hadith]و من خطبة له (علیه السلام) فی تمجید اللّه و تعظیمه:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الْعَلِیِّ عَنْ شَبَهِ الْمَخْلُوقِینَ، الْغَالِب لِمَقَالِ الْوَاصِفِینَ، الظَّاهِرِ بعَجَائِب تَدْبیرِهِ لِلنَّاظِرِینَ، وَ الْبَاطِنِ بجَلَالِ عِزَّتِهِ عَنْ فِکْرِ الْمُتَوَهِّمِینَ، الْعَالِمِ بلَا اکْتِسَابٍ وَ لَا ازْدیَادٍ وَ لَا عِلْمٍ مُسْتَفَادٍ، الْمُقَدِّرِ لِجَمِیعِ الْأُمُورِ بلَا رَوِیَّةٍ وَ لَا ضَمِیرٍ الَّذی لَا تَغْشَاهُ الظُّلَمُ وَ لَا یَسْتَضِیءُ بالْأَنْوَارِ، وَ لَا یَرْهَقُهُ لَیْلٌ وَ لَا یَجْرِی عَلَیْهِ نَهَارٌ، لَیْسَ إِدْرَاکُهُ بالْإِبْصَارِ وَ لَا عِلْمُهُ بالْإِخْبَارِ.

و منها فی ذکر النبی (صلی الله علیه وآله):

أَرْسَلَهُ بالضِّیَاءِ وَ قَدَّمَهُ فِی الاصْطِفَاءِ، فَرَتَقَ بهِ الْمَفَاتِقَ وَ سَاوَرَ بهِ الْمُغَالِبَ، وَ ذَلَّلَ بهِ الصُّعُوبَةَ وَ سَهَّلَ بهِ الْحُزُونَةَ، حَتَّی سَرَّحَ الضَّلَالَ عَنْ یَمِینٍ وَ شمَالٍ.[/hadith]

ترجمه (محمد دشتی):

خدا شناسی:

سپاس خداوندی را سزاست که از شباهت داشتن به پدیده ها برتر و از تعریف وصف کنندگان والاتر است. با تدبیر شگفتی آورش بر همه بینندگان آشکار، و با بزرگی عزّتش، بر همه فکرهای اندیشمندان پنهان است.

داناست، نه آن که آگاهی او از جایی گرفته شده یا در حال فزونی باشد و یا از کسی فراگیرد، اداره کننده سراسر نظام آفرینش است بی آنکه نیازی به فکر کردن یا اندیشه درونی داشته باشد.

خدایی که تاریکی ها او را پنهان نسازد، و از نورها روشنی نگیرد، شب او را نپوشاند، و روز بر او نمی گذرد، نه بینایی او از راه دیدگان، و نه علم او از راه اطلاعات و اخبار است.

ویژگی های پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و سلّم:

خدا پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و سلّم را با روشنایی اسلام فرستاد، و در گزینش، او را بر همه مقدّم داشت. با بعثت او شکاف ها را پر، و سلطه گران پیروز را در هم شکست، و سختی ها را آسان، و ناهمواری ها را هموار فرمود تا آن که گمراهی را از چپ و راست تار و مار کرد.

واژگان (عمران علی‌زاده):

  • ظُلَم: تاریکیها، جمع ظلمت

    • یَرهَقُ: احاطه میکند، می پوشاند

    • مَفاتِق: جاهای پاره شده

    • ساوَرَ: حمله کرد، سوار شد

    • مُغالِب: کسی که می خواهد غلبه کند

    • ذَلَّلَ: رام نمود

    • سَرَّحَ: دور نمود، کنار زد